MARKTMONITOR VOOR ZELFSTANDIG PROFESSIONALS

ZP Facts biedt een betrouwbare inzage in de markt van Zelfstandig Professionals in de zakelijke dienstverlening

Download rapport

ONZE PARTNERS:

WAT IS ZP FACTS

ZP Facts is de marktmonitor voor Zelfstandig Professionals (ZP’ers) in de zakelijke dienstverlening, uitgegeven door dienstverlener ZP Zaken en voortgekomen uit een samenwerking tussen kennisbemiddelaar HeadFirst en Tilburg University. De bevindingen zijn gebaseerd op zorgvuldig opgebouwde data van meer dan vijfentwintigduizend professionals uit het netwerk van HeadFirst en betrouwbare externe bronnen. Verkregen door onder andere enquêtes, interviews en desk research.

De cijfers zijn getoetst en gevalideerd door wetenschappers van Tilburg University. Hiermee biedt ZP Facts een unieke kijk op de markt.  ZP Facts verschijnt ieder kwartaal.

ZP Index: Spanning arbeidsmarkt slaat over naar flex

ZP Facts houdt de stand van flexibel werkend Nederland nauwlettend in de gaten. Als marktmonitor voor Zelfstandig Professionals (ZP’ers) in de zakelijke dienstverlening presenteren wij elk kwartaal een rapport met relevante ontwikkelingen. Vast onderdeel van ZP Facts is de ZP Index, die in één oogopslag de staat van de flexibele arbeidsmarkt weergeeft. In oktober 2018 kruipt de ZP Index met 131 punten naar de piek van begin dat jaar, maar sluit in december toch af op de stand van december 2017.

Editie 1 2019: ZP Index onder de loep

In januari 2015 verscheen de eerste ZP Facts: een onafhankelijke marktmonitor voor Zelfstandig Professionals in de zakelijke dienstverlening. Ieder kwartaal lieten wij in één oogopslag de staat van de ZP-markt zien middels de ZP Index. Een wetenschappelijk onderbouwd getal die kerninformatie geeft over het aanbod van opdrachten en professionals, de contracturen, de opdrachtduur en de tarieven. In deze editie vieren wij een mijlpaal van vier jaar ZP Index en nemen alle componenten extra onder de loep. In welke sectoren is de vraag naar Zelfstandig Professionals het grootst? Kan het aanbod van ZP’ers hier nog wel aan voldoen? En vertaalt de krapte zich in stijgende uurtarieven onder ZP’ers? Voor deze nieuwe editie van ZP Facts gingen wij, in samenwerking met ZP Zaken, op zoek naar antwoorden op deze vragen.

DE PROFESSIONALS

Freelancers, zelfstandigen, zzp’ers en ondernemers: allemaal termen voor professionals die actief zijn in de flexibele arbeidsmarkt. Omdat deze groep moeilijk in te kaderen is, gebruiken wij liever de term Zelfstandig Professional. Een ZP’er kenmerkt zich als een hoogopgeleide zzp’er, ingehuurd als kenniswerker door veelal grote Opdrachtgevers (>250 medewerkers). De gemiddelde leeftijd van een ZP’er is 44 jaar. Het merendeel is man (84%).

Ruim 60% van de professionals is actief binnen IT, waarvan 31% uitvoerend en 36% adviserend/management. Van de 39% die actief zijn buiten de IT, is ruim een derde werkzaam binnen het vakgebied Business/Organisatie. Met 17% is ook het vakgebied Finance goed vertegenwoordigd. De kaart hiernaast toont de spreiding van de professionals over Nederland.