MARKTMONITOR VOOR ZELFSTANDIG PROFESSIONALS

ZP Facts biedt een betrouwbare inzage in de markt van Zelfstandig Professionals in de zakelijke dienstverlening

Download rapport

ONZE PARTNERS:

WAT IS ZP FACTS

ZP Facts is de marktmonitor voor Zelfstandig Professionals (ZP’ers) in de zakelijke dienstverlening, uitgegeven door dienstverlener ZP Zaken en voortgekomen uit een samenwerking tussen kennisbemiddelaar HeadFirst en Tilburg University. De bevindingen zijn gebaseerd op zorgvuldig opgebouwde data van meer dan vijfentwintigduizend professionals uit het netwerk van HeadFirst en betrouwbare externe bronnen. Verkregen door onder andere enquêtes, interviews en desk research.

De cijfers zijn getoetst en gevalideerd door wetenschappers van Tilburg University. Hiermee biedt ZP Facts een unieke kijk op de markt.  ZP Facts verschijnt ieder kwartaal.

ZP Index: Mager herstel na zomerreces

ZP Facts houdt de stand van flexibel werkend Nederland nauwlettend in de gaten. Als marktmonitor voor Zelfstandig Professionals (ZP’ers) in de zakelijke dienstverlening presenteren wij elk kwartaal een rapport met relevante ontwikkelingen. Vast onderdeel van ZP Facts is de ZP Index, die in één oogopslag de staat van de flexibele arbeidsmarkt weergeeft. De ZP Index trapte 2018 goed af en tikte in maart zelfs een piek aan van 135 punten. Zes maanden later staat de index weer op het niveau van eind 2017.

Editie 4 2018: Mediagebruik

Media is voor Zelfstandig Professionals bij uitstek een middel om te helpen bij hun online positionering, maar zijn zij zich hier wel van bewust? Welke kanalen gebruiken zij voor hun onderneming? En denken zij na over hoe deze succesvol kunnen worden ingezet? In samenwerking met HeadFirst deden wij onderzoek naar het mediagebruik van Zelfstandig Professionals. Het nieuwe onderzoeksrapport is gevuld met interessante informatie over onder andere de tijdsbesteding aan media, het inwinnen van informatie en de inzet van social media voor een eigen onderneming. Verder geeft Bart van den Belt van Zakelijk Succes Academie praktische tips & trics om op een laagdrempelige manier succesvol met (online) media aan de slag te kunnen gaan.

DE PROFESSIONALS

Het aantal zzp’ers neemt over de laatste jaren sterk toe. Dit zien wij niet alleen terug in cijfers van het CBS en de Kamer van Koophandel, maar ook in de groei van het aantal ZP’ers in het netwerk van HeadFirst. Dit neemt ieder kwartaal met 4 à 5% toe. De gemiddelde leeftijd is 48 jaar. 84% is man en 16% is vrouw.

36% van professionals is actief in een adviserende rol. Daarnaast telt de database 19% projectmanagers en 19% uitvoerende IT’ers. Lijn management en ondersteunende rollen zijn minder vertegenwoordigd met 18% en 8%. De kaart hiernaast toont de spreiding van de professionals over Nederland.