MARKTMONITOR VOOR ZELFSTANDIG PROFESSIONALS

ZP Facts biedt een betrouwbare inzage in de markt van Zelfstandig Professionals in de zakelijke dienstverlening

Download rapport

ONZE PARTNERS:

WAT IS ZP FACTS

ZP Facts is een samenwerking tussen kennisbemiddelaar HeadFirst en de Universiteit van Tilburg. Het biedt een kwantitatieve inzage in de markt voor Zelfstandig Professionals (ZP’ers) in de zakelijke dienstverlening. De bevindingen zijn gebaseerd op zorgvuldig opgebouwde data van meer dan vijftienduizend professionals uit het netwerk van HeadFirst.

De cijfers zijn getoetst en gevalideerd door wetenschappers van de Universiteit van Tilburg. Hiermee biedt ZP Facts een unieke kijk op de markt, dat veel verder gaat dan onderzoek uit enkel enquêtes en interviews. Het verschijnt vier keer per jaar.

ZP INDEX: Aantal zelfstandig professionals blijft groeien

ZP Facts houdt de stand van flexibel werkend Nederland nauwlettend in de gaten. Als marktmonitor voor Zelfstandig Professionals (ZP’ers) in de zakelijke dienstverlening presenteren we elk kwartaal een rapport met relevante ontwikkelingen. Vast onderdeel van ZP Facts is de ZP Index, die in één oogopslag de staat van de flexibele arbeidsmarkt weergeeft. Na een piek van 128 in het laatste kwartaal van 2017, neemt de index nog verder toe met als hoogtepunt 135. Deze stijging komt enerzijds door het toenemende aantal inschrijvingen van professionals, anderzijds door een langere opdrachtduur en een blijvend hoger uurtarief.

EDITIE 2 2018: Nieuwe technologie

Dat de impact van nieuwe technologieën als blockchain en kunstmatige intelligentie groot is, kunnen wij allemaal stellen, toch weten wij nog niet precies wat het gaat betekenen voor de flexibele arbeidsmarkt. Maar dat er juist voor Zelfstandig Professionals veel nieuwe kansen liggen, is wel zeker. In deze editie van ZP Facts doen wij onderzoek onder ZP’ers naar de betekenis van nieuwe technologieën. In deze extra dikke editie vind jij concrete inzichten, interessante praktijkcases en waardevolle opinies van opdrachtgever Kadaster en opleidingsinstituut Tilburg University

DE PROFESSIONALS

Het aantal zzp’ers neemt over de laatste jaren sterk toe. Dit zien we niet alleen terug in cijfers van het CBS en de Kamer van Koophandel, maar ook in de groei van het aantal ZP’ers in het netwerk van HeadFirst. Dit neemt ieder kwartaal met 4 à 5% toe. De gemiddelde leeftijd is 48 jaar. 84% is man en 16% is vrouw.

36% van professionals is actief in een adviserende rol. Daarnaast telt de database 19% projectmanagers en 19% uitvoerende IT’ers. Lijn management en ondersteunende rollen zijn minder vertegenwoordigd met 18% en 8%. De kaart hiernaast toont de spreiding van de professionals over Nederland.