MARKTMONITOR VOOR ZELFSTANDIG PROFESSIONALS

ZP Facts biedt een betrouwbare inzage in de markt van Zelfstandig Professionals in de zakelijke dienstverlening

Download rapport

ONZE PARTNERS:

WAT IS ZP FACTS

ZP Facts is een samenwerking tussen kennisbemiddelaar HeadFirst en de Universiteit van Tilburg. Het biedt een kwantitatieve inzage in de markt voor Zelfstandig Professionals (ZP’ers) in de zakelijke dienstverlening. De bevindingen zijn gebaseerd op zorgvuldig opgebouwde data van meer dan vijftienduizend professionals uit het netwerk van HeadFirst.

De cijfers zijn getoetst en gevalideerd door wetenschappers van de Universiteit van Tilburg. Hiermee biedt ZP Facts een unieke kijk op de markt, dat veel verder gaat dan onderzoek uit enkel enquêtes en interviews. Het verschijnt vier keer per jaar.

ZP INDEX: OP TOP IN SEPTEMBER

ZP Facts houdt de stand van flexibel werkend Nederland nauwlettend in de gaten. Als marktmonitor voor Zelfstandig Professionals (ZP’ers) in de zakelijke dienstverlening presenteren we elk kwartaal een rapport met relevante ontwikkelingen. Vast onderdeel van ZP Facts is de ZP Index, die in één oogopslag de staat van de flexibele arbeidsmarkt weergeeft. In het tweede kwartaal van 2017 was de ZP Index stabiel. In het derde kwartaal klimt de index echter weer omhoog en bereikt het hoogste punt (124) sinds de start van de meting in 2015. Dit komt door de stijging van het gemiddelde uurtarief, het aanbod van professionals en de opdrachtduur.

EDITIE 4 2017: 3 JAAR ZP FACTS

Begin 2015 presenteerden we met trots de eerste editie van ZP Facts. Drie jaar later bladeren we de voorgaande edities door om te kijken naar de ZP-markt in de afgelopen jaren. Hoe heeft de ZP Index zich ontwikkeld? Maken de ZP’ers tegenwoordig meer kilometer? Wat is er veranderd in de rechtsvorm onder ZP’ers? En we nemen het facturatiegedrag van ZP’ers nogmaals onder de loep.

Download rapport

 

DE PROFESSIONALS

Het aantal zzp’ers neemt over de laatste jaren sterk toe. Dit zien we niet alleen terug in cijfers van het CBS en de Kamer van Koophandel, maar ook in de groei van het aantal ZP’ers in het netwerk van HeadFirst. Dit neemt ieder kwartaal met 4 à 5% toe. De gemiddelde leeftijd is 48 jaar. 84% is man en 16% is vrouw.

36% van professionals is actief in een adviserende rol. Daarnaast telt de database 19% projectmanagers en 19% uitvoerende IT’ers. Lijn management en ondersteunende rollen zijn minder vertegenwoordigd met 18% en 8%. De kaart hiernaast toont de spreiding van de professionals over Nederland.