Nieuws

Meerwerk: zo voorkom je een discussie

Meerwerk: zo voorkom je een discussie

Meerwerk: zo voorkom je een discussie

Ik zie vaak dat zelfstandigen eindeloos doorgaan met het kosteloos doorvoeren van wijzigingen. Ik kan mij voorstellen dat dat wel één van de grootste valkuilen van zelfstandigen is. Meestal sluipt het gevaar er tijdens het proces gewoon in. In eerste instantie ben je heel blij met het binnenslepen van een nieuwe opdracht. De handen kunnen uit de mouwen. Maar dan begint de ellende.

Inzichten
Neem bijvoorbeeld een zelfstandige ICT’er. Met de opdrachtgever is besproken wat deze wenst te doen met het product dat uiteindelijk moet worden opgeleverd en wanneer het ‘live’ moet. Maar gaandeweg komt de opdrachtgever er achter dat het product ietsje anders ingericht moet worden dan oorspronkelijk is besproken. En hij vindt bepaalde onderdelen toch minder mooi of minder handig als ze eenmaal gevisualiseerd zijn. Er zijn dus nog wat hobbels te nemen. Daarnaast komt de ICT’er zelf vaak ook nog tot voortschrijdende inzichten. En die heeft daarbij de plicht om het werk naar de eisen van goed vakmanschap uit te voeren.

Kosteloos uitvoeren
Kortom: meerwerk. De ICT’er steekt met het zweet op zijn voorhoofd steeds meer uren in het tevreden stellen van de opdrachtgever. Hij gaat er in al zijn onschuld van uit dat de opdrachtgever vast wel begrijpt dat deze meeruren voor zijn rekening komen. Je kunt moeilijk eindeloos doorgaan met het kosteloos uitvoeren van wijzigingen en je hoort voor meerwerk een redelijke prijs te ontvangen. En tsja, ook de datum van oplevering komt onder druk te staan. Die blijkt zelfs niet meer haalbaar. Maar de opdrachtgever begrijpt dat vast ook wel. Die wil toch zelf al die aanpassingen? Helaas, de opdrachtgever denkt er heel anders over. Die is niet zo begripvol en blijkt helemaal niet bereid om meerkosten te betalen. Sterker nog: hij trekt de stekker uit het project. Hij doet er zelfs nog een schepje bovenop. Hij vordert schadevergoeding wegens wanprestatie! Terwijl er zelfs meer is gedaan dan afgesproken.

Klem zitten
En daar sta je dan als zelfstandige ICT’er. Wat nu? Geen heldere overeenkomst. Geen bewijs dat aan alle verplichtingen is voldaan. Geen poot om op te staan. Makkelijker is het voor de opdrachtgever. Er staat een datum die is verstreken en hij heeft geen product naar tevredenheid. De opdrachtgever staat op winst. De zelfstandig ICT’er zit klem.

Heldere opdracht
Het goede nieuws is dat je als zelfstandige kunt voorkomen dat je hoofd in de strop komt te hangen. Een heldere offerte en opdrachtbevestiging doen wonderen. En ook een gedegen set algemene voorwaarden waarin termijnen nimmer fataal zijn, de aansprakelijk beperkt wordt, meerwerk uitdrukkelijk wordt omschreven en oplevering door acceptatietesten geschiedt, zijn de ingrediënten voor een recept van een heldere opdracht.

Ramon van Lieshout, jurist bij DAS

Juridische vragen of heb je advies nodig?
ZP Zaken biedt, onder het label ZP Control, in samenwerking met DAS de gratis juridisch adviesdesk. Hier kun je terecht met al jouw vragen of problemen zo als beschreven in bovenstaande casus. Direct gratis contact opnemen? Ga naar https://zpzaken.nl/control/juridisch/juridische-adviesdesk/

Even voorstellen.. Boy Kruiswijk

Even voorstellen.. Boy Kruiswijk

Even voorstellen.. Boy Kruiswijk

Allereerst nog de beste wensen voor het nieuwe jaar. Het is inmiddels 2018 en het belooft een mooi ondernemend jaar te worden. Wij van ZP Zaken hebben mooie plannen op de planning staan om jou als ondernemer te faciliteren. Dit doen wij met passie en overgave zodat jij je kunt focussen op hetgeen waar je goed in bent, namelijk: ondernemen.

Ik zal mijzelf even kort voorstellen voor diegene die mij nog niet kennen. Mijn naam is Boy Kruiswijk, 32 jaar en wonende te Alphen aan den Rijn. Na mijn studie HBO management en bedrijfskunde ben ik ruim 10 jaar werkzaam geweest bij HeadFirst. Daar heb ik diverse functies en afdelingen mogen bekleden binnen de organisatie. Mijn laatste functie, waar ik ruim 5 jaar gewerkt heb, was manager Base Operations. In het kort was dit de afdeling die de contacten onderhoudt  met de aangesloten Zelfstandig Professionals (ZP’ers) en Leveranciers van HeadFirst. Binnen deze functie heb ik kunnen zien dat er een enorm gat bestaat tussen wat dienstverleners en aanbieders van producten en diensten bieden en de producten en diensten die daadwerkelijk voor de ZP’ers in Nederland zijn. Mijn visie is dat ZP’ers, of  de helaas nog veelal gebruikte term zzp’er, geen enge doelgroep is, maar de motor van de Nederlandse economie. Met ZP Zaken willen wij een bijdrage leveren om deze ‘motor’ draaiende te houden.

Wat je van ons mag verwachten in 2018. Wij gaan ons mengen in de discussie inzake alternatieven of wijzigingen wat betreft de Wet DBA. Komen met nieuwe diensten op financieel-, juridisch- en verzekeringsgebied, bouwen ZP Radio verder uit tot een volwaardig radiostation, en gaan evenementen organiseren om kennis te delen en te kunnen netwerken. Tevens blijven we je informeren over allerlei zaken die de ZP’er aangaan, middels het delen van nieuws maar ook met het uitbrengen van onze kwartaalmonitor ‘ZP Facts’. Mocht je ideeën of wensen hebben voor mij of voor de organisatie ZP Zaken dan vernemen wij dit uiteraard graag.

Tot ziens in 2018 en een succesvol nieuw jaar toegewenst!

Boy Kruiswijk
Algemeen Directeur ZP Zaken

6.500 euro subsidie ontvangen?

6.500 euro subsidie ontvangen?

6.500 EURO subsidie ontvangen? Omschrijf je IT of ontwikkelingsproject en doe een gratis check.

De WBSO regeling is al meer dan 25 jaar een belangrijke subsidieregeling voor bedrijven om de kosten voor onderzoek en ontwikkeling te verlagen. Echter, slechts 8% van de zzp-ers vragen deze aan. Gemiste kans, want zzp-ers (eenmanszaak) kunnen tot 6.500 Euro subsidie ontvangen. Startende eenmanszaken krijgen zelfs nog 3.100 Euro extra. En B.V. zzp-ers kunnen tot wel 28.000 Euro subsidie ontvangen (!). Vanaf 1 januari kun je weer aanvragen voor activiteiten in 2018.

ZP Zaken heeft een samenwerking met Wederic, specialist op het gebied van subsidies. Je kunt gratis je project aanmelden en omschrijven in een aparte webtool, Incentivate. Met een half uurtje werk weet je binnen enkele dagen of je project voor subsidie in aanmerking kan komen. Deze wordt voor je aangevraagd op basis van ‘no cure, no pay’. Speciaal voor ZP Zaken relaties geldt een gereduceerd tarief van EUR 650,- voor aanvragen voor eenmanszaken en BV’s. Start gelijk, via https://zpzaken.nl/control/financieel/subsidie-check/ of bel 035-8871180.

Gratis webinar over pensioen en financiële analyse!

Gratis webinar over pensioen en financiële analyse!

Gratis webinar over pensioenen en financiële analyse

ZP´ers en pensioen blijft een ´hot item´. Er wordt veel over gesproken, maar nooit wat dit betekent voor jouw persoonlijke financiële situatie. Terwijl dat juist het belangrijkste is! Om deze reden biedt ZP Zaken, onder het label ZP Control, in samenwerking met BrightPensioen en Knab je de mogelijkheid om hier op 13 december een gratis webinar over te volgen!

Welke onderwerpen komen aan bod?
Sjaak Zonneveld (BrightPensioen) Oskar Barendse (Knab) en Michel Verheij (ZP Zaken) laten je door dit webinar ontdekken dat pensioen niet saai hoeft te zijn. Je gaat op een andere manier over pensioen denken en binnen drie kwartier weet je alles over zelf je pensioen regelen. Ook helpen we je pensioen te berekenen, stellen handige tools daarvoor beschikbaar en vertellen hoe het Financieel Plan helpt om inzicht te krijgen in je financiën, nu en in de toekomst.

Maar dat is niet alles..
Iedereen die het webinar bijwoont krijgt gratis het e-book Reis rond de wereld in je beste jaren, nummer 3 uit de Top-10 mooiste reisverhalen van Bol.com en krijgt gratis toegang tot het online Financieel Plan van Knab!

Voor wie is het webinar?
Voor iedereen die zelf verantwoordelijk is voor zijn pensioen. ZP’ers, DGA’s, maar ook mensen in loondienst zonder pensioenregeling. Leer wat je zelf kunt doen aan je pensioen en hoe je via je pensioen maximaal fiscaal voordeel kunt behalen.

Wat is een webnar en hoe kan ik deelnemen?
Een webinar is een online seminar, waarbij er middels een lezing, workshop, college of presentatie kennisoverdracht via het internet plaatsvindt. In het webinar zullen Sjaak Zonneveld, Oskar Barendse en Michel Verheij je meer vertellen over de pensioenen in Nederland, financiële planning en hoe je je hier als zelfstandige (verstandig) mee om kunt gaan. Je volgt het webinar rechtstreeks via jouw eigen computer/laptop vanaf iedere gewenste locatie op de genoemde datum en tijdstip.

Aanmelden voor het seminar op 13 december om 20:00

Persbericht – 2018 biedt positief vooruitzicht voor zelfstandig professionals

Persbericht – 2018 biedt positief vooruitzicht voor zelfstandig professionals

Persbericht – 2018 biedt positief vooruitzicht voor zelfstandig professionals

Hoofddorp, 23 november 2017 – 2018 belooft een goed jaar te worden voor zelfstandig professionals (zp’ers). Marktmonitor ZP Facts verwacht dat het aanbod van projecten en opdrachten voor zp’ers positief wordt beïnvloed door de economische voorspoed en het hoge producentenvertrouwen. Daarnaast wordt de Wet DBA, die de zp-markt in zijn greep hield, vervangen door nieuwe wetgeving. Een stevig herstel van de zp-markt lijkt daarmee in het verschiet te liggen.

Trendbreuk: hogere tarieven in zicht
Waar de Nederlandse economie al veertien kwartalen achter elkaar groeit, zijn de uurtarieven voor zp’ers in dezelfde periode niet gestegen. Afgelopen september bedroeg het gemiddelde uurtarief van zp’ers €88,89 per uur, iets minder dan drie jaar geleden (€89,37). Uit de Macro Economische Verkenning van het CPB blijkt echter dat in 2018 een krappere arbeidsmarkt wordt verwacht. Hierdoor neemt de onderhandelingsmacht van zelfstandigen ten opzichte van opdrachtgevers toe. Dit kan zich uiten in de vorm van hogere tarieven voor zelfstandigen.

Boy Kruiswijk, directeur van ZP Zaken, tempert de positieve verwachtingen enigszins: “We zien momenteel een licht opwaartse beweging, maar laten we niet te vroeg juichen. Begin 2016 zagen we iets vergelijkbaars, maar die ontwikkeling heeft zich in 2017 niet doorgezet, waarschijnlijk onder druk van de Wet DBA. Dankzij de huidige ontwikkeling van de economie en de schaarste op de arbeidsmarkt komt de zp’er steeds meer aan het stuur. Tel daar de vervanging van de Wet DBA bij op, waarbij aangetekend dat de invulling van de nieuwe wet essentieel wordt, en de zp’er mag hopen op een positieve tariefontwikkeling in 2018.”

ZP Index bereikt hoogste punt
Elk kwartaal geeft ZP Facts de staat van de zp-markt weer aan de hand van de ZP Index, een wetenschappelijk onderbouwd getal op basis van een combinatie van data over het aantal opdrachten, het aanbod van professionals, de uurtarieven, uren per week en opdrachtduur. De ZP Index bereikte in het derde kwartaal van 2017 zijn hoogste punt ooit: 124. Dit is mede te danken aan de positieve ontwikkeling van het producentenvertrouwen in Nederland, waarvan de effecten doorgaans na negen maanden doorsijpelen naar de ZP Index. Deze samenhang is te verklaren doordat vertrouwen binnen het bedrijfsleven leidt tot investeringen, die weer leiden tot inhuur van externe professionals. Het producentenvertrouwen was in september 2017 met 8,5 op zijn hoogste punt in een decennium. De zp-markt zou hier in 2018 van moeten gaan profiteren.

Wet DBA verdwijnt
Een andere positieve ontwikkeling is het verdwijnen van de Wet DBA. In het nieuwe regeerakkoord is aangekondigd dat de wet wordt vervangen door een gedifferentieerd stelsel, waarbij verschillende types zelfstandigen hun eigen aanpak krijgen. De hoogte van het uurtarief gaat mede bepalen of een zelfstandige buiten loondienst kan werken met zijn opdrachtgever.

Mike Korenvaar, CFO bij HeadFirst, mede-initiatiefnemer van ZP Facts, reageert: “De zelfstandig professional was onbedoeld de dupe van de Wet DBA. Dat zijn geen schijnzelfstandigen. Met de nieuwe wetgeving komt er een aparte aanpak van schijnzelfstandigheid aan de ‘onderkant’ van de markt. Daarnaast krijgt de zp’er aan de ‘bovenkant’ de mogelijkheid om risicovrij zaken te doen met zijn opdrachtgever. Dat is positief. Om de rust in de flexibele arbeidsmarkt definitief terug te laten keren moeten de details van de nieuwe wet echter wel snel en gedegen worden uitgewerkt. Pas dan ontstaat rust bij opdrachtgevers en wordt 2018 echt een mooi jaar voor zp’ers.”

De afgelopen drie jaar kwam ZP Facts jaarlijks met vier kwartaalrapportages, die te downloaden zijn op zpfacts.nl. Eind januari verschijnt de eerste editie van ZP Facts van 2018.

Over ZP Facts
ZP Facts is de monitor voor de markt van zelfstandig professionals (zp’ers) in de zakelijke dienstverlening, uitgegeven door dienstverlener ZP Zaken en voortgekomen uit een samenwerking tussen kennisbemiddelaar HeadFirst en de Universiteit van Tilburg. Duizenden online profielen van bij HeadFirst aangesloten professionals en ontvangen en uitgevoerde opdrachten worden wetenschappelijk geanalyseerd door de Universiteit van Tilburg. Hiermee biedt het een unieke kijk op de markt, die veel verder gaat dan onderzoek uit enkel enquêtes en interviews. ZP Facts verschijnt elk kwartaal.

Dit persbericht is ook online te vinden.

Meer informatie voor de pers
ZP Zaken / HeadFirst
Bart van der Geest
Manager marketing & communication
T 023-5685630
E bart.vandergeest@headfirst.nl

Wet DBA op de schop: introductie opdrachtgeversverklaring

Wet DBA op de schop: introductie opdrachtgeversverklaring

Wet DBA op de schop: introductie opdrachtgeversverklaring

Kabinet Rutte III gaat sleutelen aan de Wet DBA, zo blijkt uit documenten die de redactie van RTL Z in handen heeft. De huidige regels zorgen voor veel onrust onder zelfstandigen en opdrachtgevers, met tot gevolg dat opdrachtgevers huiverig worden zelfstandigen in te huren.
De modelovereenkomsten lijken vervangen te gaan worden door een ‘opdrachtgeversverklaring’, waarin de arbeidsrelatie tussen beide partijen wordt vastgelegd. Opdrachtgevers kunnen deze verklaring verkrijgen door het beantwoorden van vragen over de arbeidsrelatie in een webmodule. Uit welke criteria de toets bestaat is nog niet bekend. Wel is aangegeven dat het begrip ‘gezagsverhouding’ in de wet wordt verduidelijkt, zodat bedrijven zekerheid hebben dat iemand die ze inhuren ook echt als zelfstandige wordt gezien.

De markt krijgt de tijd om aan de nieuwe regels te wennen. In het eerste jaar na invoering zal de Belastingdienst terughoudend zijn met controles en niet meteen boetes uitdelen.

Webmodule niet onbekend
De werkwijze met een webmodule om vooraf een beeld te vormen van het oordeel over de arbeidsrelatie is niet onbekend. Voor de komst van de Wet DBA was er sprake van dat de Beschikking Geen Loonheffing (BGL) de VAR zou opvolgen. In hoeverre de nu aangekondigde webmodule veel wegheeft van deze BGL is nog niet bekend.

Daarnaast lijkt de Nederlandse oplossing op de werkwijze zoals deze in het Verenigd Koninkrijk momenteel gebruikt wordt: de emloyment status indicator van de HMRC (Britse Belastingdienst). Met deze tool kan vooraf een indicatie verkregen worden over de arbeidsrelatie. In ZP Facts Editie 1 2017 stuitten we op deze module toen we onderzoek deden naar handhaving van schijnzelfstandigheid in onze buurlanden, waaronder het Verenigd Koninkrijk. In hoeverre de Nederlandse webmodule en opdrachtgeversverklaring ook gedetailleerd overeenkomt met de Britse tool zal nog moeten blijken.

Gratis juridisch advies!

Gratis juridisch advies!

Gratis juridisch advies

Als Zelfstandig Professional kan het gebeuren dat je te maken krijgt met juridische vraagstukken. Je hebt bijvoorbeeld een conflict met een opdrachtgever, je wilt een nieuw opdracht aannemen en hebt vragen over de overeenkomst, je hebt een vraag over jouw of andermans algemene voorwaarden of je hebt een geschil met een leverancier. Maar hoe ga je hiermee om? Wij merkten dat deze vraag steeds vaker wordt gesteld. Vandaar dat ZP Zaken, onder het label ZP Control, in samenwerking met DAS een nieuwe dienst lanceert: de juridische adviesdesk. Gratis én onbeperkt toegankelijk voor jou, als je staat ingeschreven bij ZP Zaken.

Wat houdt de juridische adviesdesk in?
Onbeperkt toegang tot juridisch advies
De dienstverlening bestaat uit onbeperkt toegang tot juridisch advies. Dit betekent dat je al je juridische vragen mondeling of per e-mail kunt stellen.

Specialisten
Er staat bij Das altijd een specialist voor je klaar, zodat er altijd een antwoord is op jouw juridische vraagstuk(ken).

Contact via zowel telefoon als e-mail
Bellen is sneller, maar soms is het toch fijn om antwoorden op vragen later nog eens rustig terug te kunnen lezen of voor te leggen.

Sparren met specialisten
Vaak weet je het antwoord wel ongeveer, maar wil je toch alle opties nog eens op een rijtje zetten om een weloverwogen beslissing te nemen in overleg met een (juridisch) specialist van DAS.

De adviesdesk is bereikbaar op werkdagen van 08:30 – 17:30 uur via 020 – 651 7666. Vragen per e-mail worden op werkdagen binnen 24 uur beantwoord door een van de DAS specialisten. Meer informatie

Precies weten hoe je er financieel voor staat als ZP’er

Precies weten hoe je er financieel voor staat als ZP’er

Precies weten hoe je er financieel voor staat als ZP’er?

Kan jij in de toekomst je plannen en dromen waarmaken? Of gooit een pensioentekort roet in het eten? Met inzicht en overzicht in je financiële situatie weet je precies hoe je ervoor staat. En krijg je grip op je financiële situatie. Nu, én in de toekomst. Moeilijk? Niet met het Online Financieel Plan en de Financiële Check. ZP Zaken komt namelijk, onder het label ZP Control, in samenwerking met haar partner Knab met een financiële analyse voor ondernemers. Meer informatie

Hoe werkt de financiële analyse van Knab?
Voer je gegevens in
Je voert je gegevens in zoals: inkomen, hypotheek, pensioen, verzekeringen en uitgaven. Dit kan eenvoudig vanuit mijnpensioenoverzicht.nl en de vooraf ingevulde aangifte van de Belastingdienst.

Financieel overzicht
Na invoeren van de gegevens ontvang je een uitgebreid financieel overzicht. Je ziet meteen over je voldoende inkomen hebt voor later, of je kan rondkomen bij onverwachte gebeurtenissen en geeft inzicht in de financiële positie van nabestaanden wanneer je komt te overlijden.

Pensioenadviseur
Na dat je het Online Financieel Plan hebt ingevuld, neemt een pensioenadviseur van Aegon telefonisch het plan met je door. Wat gaat goed? Waar moet juist actie op worden ondernemen? Tijdens het telefoongesprek krijg je informatie, maar geen specifiek productadvies.

Een persoonlijk (product)advies?
Wil je geholpen worden met een persoonlijk productadvies? Dan vul je de dienstverlening aan met Adviesgesprek op Afstand. Samen met een adviseur bepaal je wel product je nodig hebt.

Voor meer informatie klik hier.

Geïnteresseerd in een zakelijke rekening?
Knab biedt de voordeligste bankrekening voor ondernemers, met:
– Elk jaar 1.000 gratis transacties
– Inclusief creditcard en gratis bankpas
– Open zoveel rekeningen als je wilt

Daarnaast krijg je nog extra startersvoordeel, bestaande uit:
– Eerste 3 maanden zijn gratis
– Korting op boekhoudpakketten en boekhoudkoppeling
– Gratis modelovereenkomsten

Wil je direct een zakelijke rekening afsluiten? Dat kan: Knab zakelijk

Stage: marketing en communicatie

Stage: marketing en communicatie

Stage: marketing en communicatie

Rolomschrijving
Voor het uitbreiden en verder ontwikkelen van onze communicatiekanalen zoeken wij de ideale kandidaat die ons hier in wil verder helpen. Het betreft een bestaande fundering van online-communicatie mogelijkheden waaronder: Twitter, LinkedIn, YouTube en Facebook. Hierbij dient een onderzoek gedaan te worden naar welk medium het beste tot zijn recht komt bij de doelgroep en op welke wijze.

Over ZP Zaken
ZP Zaken is opgericht in 2015 met de missie om Zelfstandig Professionals (ZP’ers) op allerlei facetten van het ondernemerschap te ondersteunen. Van opleidingen tot pensioenen en van verzekeringen tot netwerkbijeenkomsten. Door op alle vlakken ondersteuning te bieden kan de ZP’er zich weer richten waar het om gaat: ondernemen. Door de ZP’er als bewust zelfstandige te benaderen krijgt deze de waardering die hij verdient. Vanuit deze benadering biedt ZP zaken producten en diensten op maat. ZP Zaken heeft een eigen wijze van informatievoorziening die past bij de professionele ZP’er. ZP zaken is de overkoepelend organisatie voor een aantal labels: ZP Academy, ZP Control, ZP Facts, ZP Golf en ZP Radio. Vijf medewerkers werken op het hoofdkantoor in Hoofddorp. Voor meer informatie over ZP Zaken en de verschillende labels, zie www.zpzaken.nl.

Jouw profiel
– HBO marketing en communicatie;
– nauwkeurig (een klein foutje kan grote gevolgen hebben);
– teamplayer binnen een jong en dynamisch team;
– perfecte beheersing van de Nederlandse taal in zowel woord als schrift;
– geen half werk mentaliteit;
– geen 9 tot 5 mentaliteit.

Wat bieden wij jou?
– een prettige werksfeer en omgeving;
– een collegiaal team waarbij leren en motiveren voorop staat;
– stage vergoeding (marktconform).

Wil jij je stempel drukken op ons social media beleid en ben jij bereid veel te leren en te ondernemen? Solliciteer dan direct voor jouw ideale stage plek.

Solliciteren of vragen over de vacature? Neem contact op via 023-5685630 of erik.maas@zpzaken.nl.

Uurtarief zelfstandig professional daalt onder druk Wet DBA

Uurtarief zelfstandig professional daalt onder druk Wet DBA

Uurtarief zelfstandig professional daalt onder druk Wet DBA

Hoofddorp, 23 mei 2017 – De zelfstandig professional, de hoogopgeleide zzp’er in de zakelijke dienstverlening, wordt nog altijd onverminderd hard getroffen door de Wet DBA. Terwijl de arbeidsmarkt hard groeit, profiteert de zelfstandig professional (zp’er) niet mee. Sinds de invoer van de Wet DBA in mei 2016 vinden zp’ers moeilijker opdrachten, neemt het aantal hoogopgeleide zp’ers af en laat ook het uurtarief een opvallende daling zien, blijkt uit cijfers van ZP Facts.

De tarieven van zp’ers waren aan het opkrabbelen, maar sinds de invoer van de Wet DBA in mei 2016 is daar een einde aan gekomen. In april 2016 was het gemiddelde uurtarief van een zp’er €89,40 en in maart 2017 €87,40, een daling van maar liefst €2,- per uur. De negatieve trend in uurtarieven staat loodrecht op de groeiende economie die zorgt dat de arbeidsmarkt zich in 2017 juist positief ontwikkelt. Een verklaring hiervoor kan zijn dat de uurtarieven worden gedrukt door minder vraag naar zp’ers door onzekerheid bij opdrachtgevers.

Voortdurende onrust zorgt ook voor minder opdrachten
De handhaving op de Wet DBA is uitgesteld tot 1 januari 2018. Desondanks zijn opdrachtgevers nog onverminderd huiverig om zelfstandigen (rechtstreeks) in te huren, zo blijkt uit de derde meting van de Wet DBA Opiniemonitor. Ze maken steeds meer gebruik van uitzendkrachten en payrollconstructies, zo blijkt uit de Landelijke arbeidsmarktprognose van UWV. Dit alles heeft tot gevolg dat de zp’er minder gemakkelijk aan een opdracht komt. In september 2016 gaf al ruim 74 procent van de zp’ers aan dat het moeilijker is een opdracht te vinden, waar dit in februari 2017 gestegen is naar 83 procent. Daarnaast geeft meer dan de helft (55 procent) van de zp’ers aan één of meer opdrachten te zijn misgelopen door toedoen van de Wet DBA, terwijl dit in september 2016 nog 38 procent betrof.

Dat er minder opdrachten te verdelen zijn uit zich in een vermindering van het aantal hoogopgeleide zzp’ers, terwijl deze groep voor 2016 juist sterk groeide, blijkt uit cijfers van het CBS (zie grafiek).

ZP Facts grafiek

Politiek
Staatssecretaris Wiebes komt voor de zomer met nieuws over de toekomst van de Wet DBA. Boy Kruiswijk, directeur van ZP Zaken, uitgever van ZP Facts: “De politiek kan niet om alle negatieve feiten en cijfers heen. De economie trekt aan, maar duidelijk is dat zelfstandig professionals daar, waarschijnlijk door de Wet DBA, nog weinig van profiteren. Dat kan natuurlijk niet de insteek zijn van de wet. Wiebes heeft onlangs in zijn derde voortgangsrapportage over de Wet DBA aangegeven voor het zomerreces meer duidelijkheid te geven over hoe het verder gaat met de wet. Er moeten dan passende maatregelen aangekondigd worden. Het vertrouwen bij de opdrachtgevers moet terugkeren, zodat ook de zp’ers kunnen profiteren van onze florerende economie.”

Over ZP Facts
ZP Facts is de monitor voor de markt van zelfstandig professionals (zp’ers) in de zakelijke dienstverlening, uitgegeven door ZP Zaken. De monitor is voortgekomen uit een samenwerking tussen kennisbemiddelaar HeadFirst en de Universiteit van Tilburg. Duizenden online profielen van bij HeadFirst aangesloten professionals en ontvangen en uitgevoerde opdrachten zijn wetenschappelijk geanalyseerd door de Universiteit van Tilburg. Hiermee biedt het een unieke kijk op de markt, dat veel verder gaat dan onderzoek uit enkel enquêtes en interviews. ZP Facts verschijnt elk kwartaal.

Meer informatie voor de pers:
Lubbers De Jong
Margreet Poolman
T 020 4210565
E margreet@lubbersdejong.nl

Meerwerk: zo voorkom je een discussie

Meerwerk: zo voorkom je een discussie

Meerwerk: zo voorkom je een discussie

Ik zie vaak dat zelfstandigen eindeloos doorgaan met het kosteloos doorvoeren van wijzigingen. Ik kan mij voorstellen dat dat wel één van de grootste valkuilen van zelfstandigen is. Meestal sluipt het gevaar er tijdens het proces gewoon in. In eerste instantie ben je heel blij met het binnenslepen van een nieuwe opdracht. De handen kunnen uit de mouwen. Maar dan begint de ellende.

Inzichten
Neem bijvoorbeeld een zelfstandige ICT’er. Met de opdrachtgever is besproken wat deze wenst te doen met het product dat uiteindelijk moet worden opgeleverd en wanneer het ‘live’ moet. Maar gaandeweg komt de opdrachtgever er achter dat het product ietsje anders ingericht moet worden dan oorspronkelijk is besproken. En hij vindt bepaalde onderdelen toch minder mooi of minder handig als ze eenmaal gevisualiseerd zijn. Er zijn dus nog wat hobbels te nemen. Daarnaast komt de ICT’er zelf vaak ook nog tot voortschrijdende inzichten. En die heeft daarbij de plicht om het werk naar de eisen van goed vakmanschap uit te voeren.

Kosteloos uitvoeren
Kortom: meerwerk. De ICT’er steekt met het zweet op zijn voorhoofd steeds meer uren in het tevreden stellen van de opdrachtgever. Hij gaat er in al zijn onschuld van uit dat de opdrachtgever vast wel begrijpt dat deze meeruren voor zijn rekening komen. Je kunt moeilijk eindeloos doorgaan met het kosteloos uitvoeren van wijzigingen en je hoort voor meerwerk een redelijke prijs te ontvangen. En tsja, ook de datum van oplevering komt onder druk te staan. Die blijkt zelfs niet meer haalbaar. Maar de opdrachtgever begrijpt dat vast ook wel. Die wil toch zelf al die aanpassingen? Helaas, de opdrachtgever denkt er heel anders over. Die is niet zo begripvol en blijkt helemaal niet bereid om meerkosten te betalen. Sterker nog: hij trekt de stekker uit het project. Hij doet er zelfs nog een schepje bovenop. Hij vordert schadevergoeding wegens wanprestatie! Terwijl er zelfs meer is gedaan dan afgesproken.

Klem zitten
En daar sta je dan als zelfstandige ICT’er. Wat nu? Geen heldere overeenkomst. Geen bewijs dat aan alle verplichtingen is voldaan. Geen poot om op te staan. Makkelijker is het voor de opdrachtgever. Er staat een datum die is verstreken en hij heeft geen product naar tevredenheid. De opdrachtgever staat op winst. De zelfstandig ICT’er zit klem.

Heldere opdracht
Het goede nieuws is dat je als zelfstandige kunt voorkomen dat je hoofd in de strop komt te hangen. Een heldere offerte en opdrachtbevestiging doen wonderen. En ook een gedegen set algemene voorwaarden waarin termijnen nimmer fataal zijn, de aansprakelijk beperkt wordt, meerwerk uitdrukkelijk wordt omschreven en oplevering door acceptatietesten geschiedt, zijn de ingrediënten voor een recept van een heldere opdracht.

Ramon van Lieshout, jurist bij DAS

Juridische vragen of heb je advies nodig?
ZP Zaken biedt, onder het label ZP Control, in samenwerking met DAS de gratis juridisch adviesdesk. Hier kun je terecht met al jouw vragen of problemen zo als beschreven in bovenstaande casus. Direct gratis contact opnemen? Ga naar https://zpzaken.nl/control/juridisch/juridische-adviesdesk/